Tennisarmbåge

Tennisarmbåge (lateral epicondylit) innebär smärta över den yttre delen av armbågen. Diagnosen har fått sitt namn då skadan är vanlig inom racketsporter men är även relativt vanligt förekommande hos icke aktiva. Vid tennisarmbåge uppstår en inflammation i fästet för underarmens extensormuskulatur intill armbågen.

TennisarmbågeVanliga symtom vid tennisarmbåge är grepp och lyftsmärta. Att till exempel hälla upp mjölk i ett glas kan vara väldigt smärtsamt, likaså vanliga lyft. Trots sitt namn är det vanligt att drabbas av tillståndet i vardagen. Mycket stillasittande arbete framför dator där det föreligger en ständig spänning i underarmens muskulatur är en vanlig bidragande orsak. Tennisarmbåge kan även vara ett resultat av dysfunktioner i axel, nacke och rygg., så kallad kompensationsskada.

Behandling för tennisarmbåge är justering av rörelseinskränta leder i rygg, nacke, armbåge och handled, mjukdelsbehandling i form av massage och stretch samt egna rehabiliteringsövningar som patienten själv får göra hemma.