Kiropraktik

Kiropraktiken grundades för drygt 100 år sedan
och har under tiden utvecklats och spridits över hela världen. Kiropraktik kommer från grekiskan och kan översättas till ”att utföra för hand”. Kiropraktorn söker efter orsaken till problemen, som inte alltid är lokaliserad till smärtområdet, inte bara efter symtomen.

En kiropraktor jobbar med att återställa normal funktion i nerv- och muskelsystemet. Funktionsstörning i någon av kroppens leder påverkar nervsystemet vilket efter en tid leder till ett smärttillstånd. Det kan uppkomma akut eller mer smygande. Kroppens leder skall kunna röra sig fritt i alla riktningar. Är en led rörelsehindrad, så kallad låsning, i någon riktning kommer detta att påverka muskulatur i området samt i periferin. Muskulaturen kan då krampa och bli stel, den kan bli försvagad eller bli hyperaktiv. Detta kommer att dels leda till smärttillstånd men även en muskulär obalans vilket över tid kommer förvärra smärttillståndet ytterligare.

Kiropraktorn behandlar då den ”låsta” leden för att återställa normal funktion i nervsystemet. Till detta adderas mjukdelsbehandling för att ytterligare hjälpa musklerna att återfå normal funktion. För att undvika att smärtan återkommer får patienten egna övningar att göra hemma för att stärka svaga områden i kroppen.